Tuesday, July 04, 2006

Βιβλία που αξίζει να διαβάσετε Μέρος Β΄

Λογοτεχνία μέρος Β΄. Άγνωστα και λιγότερο άγνωστα βιβλία


Γιόζεφ Μπροντσκι, Υδατογράφημα, Καστανιώτης

Νομπελίστας ρώσος ποιητής. Έφυγε νέος 55; προδομένος από την καρδιά του. Όποιος αγαπά τη Βενετία πρέπει να διαβάσει κι αυτό το βιβλίο που αν και αποτελούμενο από μικρά πεζά κομμάτια ξεχειλίζει από ποίηση. Μαγευτικές εικόνες. Αγαπημένο μου. Κάθε τόσο το ξαναδιαβάζω. κυκλοφορεί κανονικά.


Μαξ Ζακόμπ Συμβουλές σ’ ένα νέο ποιητή, Καστανιώτης

Το έχω διαβάσει πολύ νέος και μου άρεσε πολύ. Δε φτάνει τον αξεπέραστο Ρίλκε αλλά έχει καλές στιγμές. Για νέους δημιουργούς. μάλλον κυκλοφορεί.


Γκ. Γκ. Μαρκές, Ανεμοσκορπίσματα, Λιβάνης

Αγαπημένο μου του Μαρκές μαζί με την Κακιά ώρα, τον Ναυαγό και το ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας.
Ο ήρωας, ο γιατρός του Μακόντο, έμεινε χαραγμένος στη μνήμη μου.
Σκληρό αυτό που λέω και ίσως πολύ τολμηρό, αλλά πιστεύω ότι ο Μαρκές έπρεπε να έχει σιγήσει συγγραφικά εδώ και 10 - 15χρόνια. Κυκλοφορεί.


Μπορίς Βιάν Ο αφρός των ημερών, γράμματα

Ο Βιάν είναι ένας κόσμος μόνος του. Έχω διαβάσει ό,τι έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά (μαζί με τα από πάρα πολύ καιρό εξαντλημένα Ο Ψυχοβγάλτης, Χατζηνικολή και Φθινόπωρο στο Πεκίνο, Εξάντας) 20 χρόνια πριν και γράφω ό,τι θυμάμαι.
Εραστής της ζωής, τρομπετίστας με μεγάλη αγάπη προς τον Ντιουκ Έλινγκτον, μηχανικός με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για κάτι που τώρα δε θυμάμαι, αδιόρθωτος ερωτύλος, συγγραφέας προβοκατόρικος με απαγορευμένα βιβλία όπως το Θα φτύσω στους τάφους σας (Νεφέλη) και ωραίες πικάντικες σκηνές στα βιβλία του, φίλος του Σαρτρ, άξιος συνεχιστής των σουρεαλιστών.
Είχε φύσημα στην καρδιά κι οι γιατροί του είχαν πει ή σταματάς την τρομπέτα ή πάς. Πήγε στα 39 του χωρίς ν’ αφήσει την τρομπέτα.
Το συγκεκριμένο είναι μάλλον το καλύτερο του Βιάν, must για μένα για οποιαδήποτε βιβλιοθήκη και ειδικά για τους νέους. Κυκλοφορεί.


Celine Επιλογή από το έργο του, Πρόσπερος

Απαράδεκτο να μην έχει μεταφραστεί ο Σελίν στα Ελληνικά εκτός από λίγα βιβλία του. Το πιο γνωστό Ταξίδι στα βάθη της νύχτας (Εστία) είναι πια εξαντλημένο και άλλα όπως το Mort a credit (Θάνατος επί πιστώσει) είχε αναγγελθεί τέλη δεκαετίας του 80 από τον Εξάντα αλλά ουδέποτε κυκλοφόρησε, μάλλον λόγω δυσκολίας στη μετάφραση. Το έχω διαβάσει στα ιταλικά κι είναι Σελίν 100%. Χολέρα ανακατεμένη με γραφή και λογοτεχνία. Ο γιατρός είναι δυνατός.
Οι εκδόσεις Γνώση είχαν κυκλοφορήσει το Από έναν πύργο ο άλλος το οποίο εμπορικά πρέπει να πήγε άπατο γιατί το έβλεπα στις προσφορές χρόνια ολόκληρα
Επίσης κυκλοφορεί το Μακελειό, γράμματα ένα μικρό βιβλιαράκι για τη φρίκη του πολέμου
Το συγκεκριμένο από τις εκδόσεις Πρόσπερος περιλαμβάνει αποσπάσματα από το ταξίδι στα βάθη της νύχτας, θάνατος με δόσεις (Mort a credit) και Συνέντευξη με τον καθηγητή Υ και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία για το συγγραφέα. σχετικά σπάνιο, μάλλον μόνο παλαιοβιβλιοπωλεία.


Δημήτρης Δεληολάνης PUSHER Το βήμα της αλεπούς, Στοχαστής

Ναι είναι ο γνωστός ανταποκριτής από τη Ρώμη. το βιβλιαράκι (68 σελίδες) δεν είναι κακό, απαραίτητο για όποιον ψάχνει λογοτεχνία που διαδραματίζεται στην Ιταλία.
Πούσερ είναι το βαποράκι, αυτός που σπρώχνει πράγμα, κι η ιστορία έχει νεύρο, σασπένς και κοφτή γλώσσα. ο Δεληολάνης απέδειξε ότι είχε τα φόντα να μπει στη λογοτεχνία. άκουσα ότι όταν είχε κυκλοφορήσει είχε κάνει ντόρο. δεν θα δυσκολευτείτε να το βρείτε σε παλαιοβιβλιοπωλεία και στοκατζίδικα.

Labels: ,

8 Comments:

Blogger scalidi said...

Πάλι αδιάβαστη με πιάνεις. Και δεν συνηθιζόταν αυτό όταν πήγαινα σχολείο. πλην καμιάς Άλγεβρας και Γεωμετρίας...

4/7/06 4:00 PM  
Blogger mamaloukas said...

Δεν πρόλαβα να ποστάρω κι έγραψες!
Άντε πιάσε να διαβάσεις, συστήνω τον Βιάν πρώτα!

4/7/06 4:08 PM  
Blogger scalidi said...

Ναι, θα αφήσω τα ιστολόγια γιατί θα χαζέψω και θα γυρίσω στα βιβλιαράκια μου. Ουφ! έχω πάθει εξάρτηση...

4/7/06 5:10 PM  
Blogger Librofilo said...

Βιάν βεβαίως-προτιμώ την Nadja του πιό πολύ απ'όλα,αν και όπως την κόβω την Σταυρούλα,τα ΑΝΕΜΟΣΚΟΡΠΙΣΜΑΤΑ θα την ενθουσίαζαν.Εγώ από τον Μάρκες προτιμώ το ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ,αλλά έτσι κι'αλλιώς είναι καλά τα περισσότερα από όσα έχει γράψει.Τον Celine τον γουστάρω πολύ,θεότρελλος και αρχιφασίστας αλλά μεγάλος συγγραφέας.Ωραία λίστα,άντε και στο part III.

5/7/06 12:13 PM  
Blogger mamaloukas said...

Δε θυμάμαι να έγραψε Nadja ο Βιάν. μήπως μπερδεύτηκες με τον Μπρετόν;
(άλλος νεανικός μου έρωτας και πλήρης βιβλιογραφία μαζί με τους σουρεαλιστές)αγαπημένο: Μαρτινίκα γητεύτρα των φιδιών

5/7/06 12:45 PM  
Blogger Librofilo said...

Μα και βέβαια μπερδεύτηκα,μ'έφαγε ο πυρετός του ταξιδιού.Οι σουρεαλιστές μάλλον έχουν γίνει ένα μέσα στο μυαλό μου,είναι σύμπτωμα της ηλικίας.

8/7/06 8:45 PM  
Anonymous Anonymous said...

Keep up the good work Free texas holdem poker download body infiniti part qx4 ray allen hair lose Facelift mini Sex passion stories bath tub naked kissing http://www.access-dental-insurance.info/state_farm_insurance_disability_insurance.html Canon eos 350d memory card Cheapest highspeed internet connection upskirts mentruation Tax accounting job that travels Bass lake boating ford c6 automatic transmission shift linkage Body kit mercedes ml Meridia increased heart rate plastic surgery pediatric porsche mostra di pittura Adrafinil modafinil capsule ionamin http://www.can-sauna-help-weight-loss.info/Nordic-saunas.html ionamin

1/2/07 4:13 AM  
Anonymous Anonymous said...

Very nice site! Land rover portland mercedes c36 amg small tits Physician and medicare Arcade game cabinet diy new zealand Bmw 602 motorcycle for sale Porn exotic sexy woman birth control pill acne discount computer games Growing flowers for profit Need a fast cash Buspirone larger breast Withdrawals and effexor Bath tub fiberglass repair kit Grand prix of cleveland and camping 1970's toy projector Plant maintenance software crack Allstate+auto+insurance

26/4/07 2:32 PM  

Post a Comment

<< Home