Friday, June 09, 2006

Κριτική Μπουκόφσκι

Τσαρλς Μπουκόφσκι Η λάμψη της αστραπής πίσω απ’ το βουνό, ποιήματα, εκδόσεις Ηλέκτρα
Τσαρλς Μπουκόφσκι Βρώμικος κόσμος, διηγήματα, εκδόσεις Απόπειρα


Ο Τσαρλς Μπουκόφσκι δεν ήταν ένας γερογκρινιάρης που έγραφε για γκόμενες, πηδήματα και μεθύσια. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Για να το καταλάβουν οι λιγότερο εύπιστοι αρκεί να σκεφτούν πόσοι προσπάθησαν να τον μιμηθούν ή έγραψαν γύρω από τα ίδια θέματα, και πόσοι από αυτούς έμειναν στην ιστορία της λογοτεχνίας. Κανένας ή ελάχιστοι.
Ο Μπουκόφσκι για τους γνώστες και τους θαυμαστές του είναι πρώτ’ απ’ όλα ποιητής (όπως θεωρούσε κι ο ίδιος τον εαυτό του) με την ίδια βαρύτητα της λέξης και με την ίδια αξία στην ψυχή, όπως ο Έντγκαρ Άλαν Πόε.
Η παρουσία του στην ελληνική εκδοτική αγορά εμπλουτίστηκε πρόσφατα με το βιβλίο Η λάμψη της αστραπής πίσω απ’ το βουνό από τις εκδόσεις Ηλέκτρα που περιλαμβάνει ανέκδοτα ποιήματα που ο δημιουργός θέλησε να δημοσιευτούν μετά το θάνατό του, ενώ τα περισσότερα πεζά του κυκλοφορούν εδώ και χρόνια κυρίως από τις εκδόσεις Απόπειρα. Το 2005 κυκλοφόρησε μια ανατύπωση του Βρώμικου κόσμου, απ’ τις πιο αντιπροσωπευτικές συλλογές διηγημάτων του Χανκ. (Ένα όνομα που αρεσκόταν να δίνει στους ήρωές του, «ζωγραφίζοντας» τον εαυτό του).
Ο αμερικανός με γερμανοπολωνικές ρίζες που μεγάλωσε στο Λος Άντζελες δεν γράφει σκληρά, απλώς δεν χαρίζεται πουθενά και σε κανέναν. Αγαπώντας τη σκοτεινή πλευρά των πραγμάτων πετάει τον κόσμο, τη ζωή, την καθημερινότητα στο χαρτί χωρίς φτιασιδώματα και ευπρέπειες. Κάθε ποίημα είναι και μια κραυγή, κάθε ιστορία κι ένα περιστατικό της ζωής που μπορεί να αναπηδάει απ’ το σαρκασμό στο σεξ, από τη μέθη και τις παραισθήσεις στην αδυσώπητη μοίρα που σφίγγει κάθε δευτερόλεπτο κι έναν από τους διπλανούς του, έναν από μας.

Δημοσιεύτηκε στο 2ο τεύχος του μηνιαίου περιοδικού Think Positive που μοιράζεται δωρεάν.

Labels: ,

3 Comments:

Blogger scalidi said...

Υποδειγματικό αυτών που λες, το "Ham on rye" του ιδίου.
:)))))

9/6/06 6:33 PM  
Blogger SILIO D'APRILE said...

...κάθε ποίημα και μια κραυγή. Σωστό, συνάδελφε!

10/6/06 4:49 PM  
Anonymous Anonymous said...

Δίκιο έχεις! Τυχαίνει μάλιστα αυτές τις μέρες να διαβάζω τα ποιήματα του.. Η λάμψη της αστραπής πίσω από το βουνό! Αν δεν κάνω λάθος έχει βγεί και το 2ο μέρος απο την συλλογή, πάλι εκδόσεις Ηλέκτρα, με το όνομα... ε κάτσε να το βρώ:
Να περιφέρεσαι στην τρέλα

και θα ακολουθήσουν άλλα 4!
Εγώ προτείνω τα
Γυναίκες
Ιστορίες ενός πορνόγερου
και Βρώμικος Κόσμος !

3/9/07 9:59 AM  

Post a Comment

<< Home