Wednesday, March 02, 2011

Έντγκαρ Άλλαν Πόε "Μια Σύντομη ζωή"

Peter Ackroyd Πόε, μια σύντομη ζωή, βιογραφία, μτφ. Μαρία Φακίνου, εκδόσεις Πατάκης, Αθήνα 2011

Δελτίο τύπου
Στη σύντομη αυτή βιογραφία, ο βραβευμένος βιογράφος και λογοτέχνης Peter Ackroyd εξιστορεί την επίσης σύντομη, συχνά βασανισμένη και δραματική ζωή ενός από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς του 19ου αιώνα, του Έντγκαρ Άλλαν Πόε (1809-1849). To λογοτεχνικό έργο του Πόε διακρίνεται για την πολυμέρειά του και είχε σημαντική επίδραση στην παγκόσμια λογοτεχνία, αποτελώντας θεμέλιο λίθο για την εξέλιξη σύγχρονων λογοτεχνικών ειδών, όπως η αστυνομική λογοτεχνία ή οι ιστορίες τρόμου και φαντασίας. Το ύφος, οι εικόνες και τα θέματά του επηρέασαν σε τεράστιο βαθμό τα κινήματα του ρομαντισμού, του συμβολισμού και του υπερρεαλισμού, και εξακολουθούν να αποτελούν πηγή έμπνευσης για λογοτέχνες σήμερα. Ο Ackroyd ξεκινά από το μυστηριώδη θάνατο του Πόε και ακολούθως εξιστορεί τις δυσκολίες της παιδικής του ζωής, τις απόπειρές του για ακαδημαϊκή και στρατιωτική καριέρα, καθώς και τις περίπλοκες σχέσεις του με το άλλο φύλο, συμπεριλαμβανομένου του γάμου του με τη δεκατριάχρονη εξαδέλφη του. Περιγράφει τη διαρκή μάχη του με τον αλκοολισμό και τον τζόγο, τις δοκιμασίες αλλά και της επιτυχίες της ζωής του ως επαγγελματία συγγραφέα. Η διεισδυτική ματιά του Ackroyd ρίχνει νέο φως σε μερικά από τα αριστουργήματα του Πόε και στην αινιγματική προσωπικότητα που τα δημιούργησε.
Τα δικά μου
Σχετικά άνισο το βιβλίο του Ackroyd που δείχνει να έχει μελετήσει αρκετά τις πηγές γύρω απ' τη ζωή και του έργου του μεγάλου Πόε. Μου έδωσε την εντύπωση πως ο συγγραφέας έκανε οικονομία σελίδων γύρω απ' τον Πόε, αλλά ταυτόχρονα μας έδωσε ένα δύο (πολύ αδύναμα) κεφάλαια που σπαταλούνται ολόκληρες σελίδες γύρω από κάποις γραφικές κυρίες που σκότιζαν τον Πόε με τις λογοτεχνικές και όχι μόνον φιλοδοξίες τους κι εκείνος κοίταγε να τις εκμεταλλευτεί με όποιον τρόπο μπορούσε (κυρίως αποσπώντας τους οικονομική βοήθεια).
Κατά τα άλλα όμως διαφαίνεται (ίσως υπερβολικά) ο κυριολεκτικά άφιλος και φρικτός χαρακτήρας του ιδιοφυούς αυτού συγγραφέα - ποιητή και οραματιστή που η μοίρα κι ο Θεός της Λογοτεχνίας του επιφύλαξε την Αθανασία και την αιώνια φήμη διαψεύδοντας το ανθρώπινο ρητό "εδώ όλα πληρώνονται".
Ίσως εκεί που τα πλήρωσε ο Πόε ήταν τη στιγμή του θανάτου του, ή τις μέρες που υπέφερε από το αλκοόλ ή από τις όποιες άλλες καταχρήσεις υπέβαλλε τον εαυτό του.
Για το θάνατο του Πόε υπενθυμίζω και το εξαιρετικό βιβλίο (μυθιστόρημα) του Μάθιου Περλ Η σκιά του Πόε (εκδόσεις Λιβάνη) το οποίο συστήνω μόνο για βέρους φαν του Πόε.
Θα περίμενα περισσότερες λεπτομέρειες για τις πολλές υπέροχες ιστορίες του μεγάλου δασκάλου, οι περισσότερες από τις οποίες πρωτοδημοσιευτηκαν σε περιοδικά μερικά από τα οποία μπορεί να αγοράσει κανείς σε διαδικτυακά καταστήματα σε τιμές που (μερικά χρόνια πριν) κυμαίνονταν γύρω στα 1700 USD, (ενώ οι πρώτες και οι δευτερες εκδόσεις των βιβλίων του αγγίζουν τα 50.000USD).
Φυσικά λεπτομέρειες κι άγνωστες πτυχές της λογοτεχνικής παραγωγής όπως και των καθημερινών στιγμών του Πόε υπάρχουν αρκετές στο βιβλίο και μας βοηθούν να πάρουμε μια ιδέα του καταστρεπτικού και αυτο - καταστρεπτικού χαρακτήρα του ποιητή και δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πόσο εντύπωση θα προκαλούσαν στην τότε συντηρητική (καλή) κοινωνία των διανοούμενων και γραμματιζούμενων της Αμερικής...
Με λίγα λόγια: ευτυχής όποιος δε γνώρισε τον Πόε προσωπικά, αλλά μαγέυτηκε μια για πάντα απ' τις ιστορίες του... όπως όλοι εμείς.
Άλλο ένα βιβλίο για την τεράστια βιβλιογραφία του μεγάλου Πόε.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home