Friday, December 04, 2009

Mario Sironi

Τον είδα ξαφνικά μπροστά μου. Κουβαλούσε αυτή τη σκόνη κι είχε το γκριζόμαυρο της βαριάς ψυχής. Ήταν το εργαστάσιο κάτεργο. Αυτό που είχα γράψει λίγους μήνες πριν, το έβλεπα μπροστά μου. Το είχε ζωγραφίσει αυτός ο τύπος 80 χρόνια πίσω.



Μάριο Σιρόνι (1885-1961)

Ο Μάριο Σιρόνι γεννήθηκε στο Σάσσαρι (Σαρδηνία) το 1885. Ένα χρόνο μετά η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στη Ρώμη, όπου ο Μάριο πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Το 1902 αποφασίζει (;) να σπουδάσει πολιτικός μηχανικός (όπως ο πατέρας του), αλλά ένα χρόνο μετά εγκαταλείπει τις σπουδές του (μια πηγή στο διαδίκτυο αναφέρει λόγω ενός nervous breakdown) κι αφιερώνεται στη ζωγραφική.
Ακολουθεί στη Σχολή του Γυμνού μελετώντας τον Balla και γνωρίζει τον Boccioni και τον Severini.
Έπειτα είναι η σειρά των ταξιδιών: Μιλάνο (μένει εκεί 3 χρόνια 1905-1908), Παρίσι, Γερμανία και μετά από το 1909 έως το 1914 ξαναγυρίζει στη Ρώμη όπου και εντρυφεί στη θεωρία του Φουτουρισμού, χωρίς όμως να τον υιοθετήσει εντελώς, κρατώντας ένα προσωπικό ύφος.
Λίγο μετά εγκαθίσταται οριστικά στο Μιλάνο. Ακολουθεί ο πόλεμος, ο γάμος και δύο κόρες (η μία θα αυτοκτονήσει στα δεκαοχτώ της). Η προσχώρηση στο φασισμό, πάνω από 5000 σκίτσα για την εφημερίδα Popolo d’ Italia και οι πρώτες εκθέσεις στο Μιλάνο, αλλά και την Μπιενάλε Βενετίας το 1924. Παράλληλα δημιουργεί γλυπτά, γράφει, οργανώνει και διακοσμεί εκθέσεις, σκηνικά για θεατρικές παραστάσεις και γράφει κριτικές τέχνης.
Μετά το τέλος του Β΄παγκ. Πολέμου αποσύρεται στο ατελιέ του στο Μιλάνο κι αφιερώνεται στην τέχνη του. Πεθαίνει εκεί το 1961. Το βιογραφικό του είναι πολύ μεγαλύτερο, αλλά τα λόγια είναι φτωχά μπροστά στα έργα του.
Είχα την τύχη να δω δύο στην Πινακοθήκη Μπρέρα.

















Mario Sironi




2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Καλημέρα Δημήτρη
απλά καταπληκτικός ο Sironi και ομολογώ δεν τον γνώριζα. Προφανώς έβλεπε στο μέλλον το τέρας της εκβιομηχάνισης και της αστικοποίησης να έρχεται ο άνθρωπος και το απέδωσε με σαφήνεια και χωρίς ωραιοποιήσεις.
Ας προσέχαμε.....
Χαίρομαι που καταπιάνεσαι και με τέτοια θέματα, μια και εκτός από φανατικός giallista μου αρέσει και η ιταλική ζωγραφική.
Επευκαιρία ποιά η άποψη σου για τον Fattori που είναι ο αγαπημένος μου και όπως έμαθα πρόσφατα ο visconti εικονοποίησε πίνακες του σε σκηνές του il gattopardo.
Γιώργος Χανιά

5/12/09 10:30 AM  
Blogger mamaloukas said...

Καλημέρα Γιώργο

οι συγκεκριμένοι πίνακες του Σιρόνι δείχνουν μια περίοδο ζωγραφικής του, την πιο γοητευτική για μένα...
Ο Φατόρι είναι πιο παλιός και νομίζω με τελείως διαφορετική τεχνοτροπία. φοβάμαι πως σ αυτά τα θέματα δεν έχω καμία επιστημονική κατάρτιση για να μιλήσω... Πάντως με τον gattopardo και λόγω εποχής ταιριάζει απόλυτα

6/12/09 10:52 AM  

Post a Comment

<< Home