Saturday, October 31, 2009

Νίκος Πλατής Γατικό Λεξικό



Μετά το Μπαχαρικό Λεξικό και το Ουαλικό Λεξικό του Σεξ, ο γνωστός συγγραφέας και λεξικογράφος Νίκος Δ. Πλατής παρουσιάζει το Γατικό Λεξικό, έργο που έχει ήδη προαναγγείλει μέσα από το site http://www.gatalexiko.gr/ Ο συγγραφέας περιεργάζεται με παιγνιώδη, σκωπτική διάθεση τη γατική ράτσα και τις απρόβλεπτες διασταυρώσεις της με το ανθρώπινο είδος. Παρουσιάζει πρωτότυπα γατολήμματα, έχοντας συγκεντρώσει στοιχεία, μεταξύ άλλων, από τη λογοτεχνία, την ιστορία, τη λαογραφία, τη βιολογία, τη γενετική, διανθισμένα με χρήσιμες πληροφορίες, απολαυστικά σχόλια και φωτογραφίες.

Το απόφθεγμα «η περιέργεια σκότωσε τη γάτα» φυσικά δεν ισχύει για τους επισκέπτες του δικτυακού αυτού τόπου. Ο Νίκος Δ. Πλατής περιεργάζεται με παιγνιώδη, σκωπτική διάθεση τη γατική ράτσα και τις απρόβλεπτες διασταυρώσεις της με το ανθρώπινο είδος. Ανατρέπει εξ αρχής τις προλήψεις που μας ταλανίζουν: «Όταν μια μαύρη γάτα περάσει από μπροστά σου, σημαίνει ότι το ζώο πάει κάπου.» Ο συγγραφέας ξεδιπλώνει τις γατοφιλικές του ανησυχίες μέσα από μια ξεχωριστή Γατική Πινακοθήκη: σπιτόγατοι και κεραμιδόγατοι, μονογαμικοί και αλάνια, ψωρόγατα και καλοταϊσμένοι γάτοι του σαλονιού, γάτοι της λογοτεχνίας και του δρόμου νιαουρίζουν, γουργουρίζουν, ξύνουν τα νύχια τους, ποζάρουν, φλερτάρουν και κυκλοφορούν ανενόχλητοι μέσα από τις σελίδες του site, προοιωνίζοντας τις φθινοπωρινές τους εκδοτικές περιπέτειες. Ο γατοπαρμένος «μπόγιας» του διαδικτύου συγκεντρώνει στοιχεία, μεταξύ άλλων, από τη λογοτεχνία, την ιστορία, τη λαογραφία, τη βιολογία και τη γενετική, διανθισμένα με την προσωπική του έμπνευση, και παρουσιάζει πρωτότυπα γατολήμματα, χρήσιμες πληροφορίες, απολαυστικά σχόλια και φωτογραφίες, χαρακτηριστικά των διαθέσεων του δράστη.

Μια μικρή γεύση από το http://www.gatalexiko.gr/ :

Κάτι που έφερε μέσα η γάτα (Γατολογ.) Το πρώτο (κατά σειράν δημοσίευσης), το μεγαλύτερο σε έκταση σελίδων (περί τις 50) και το πλέον πρωτότυπο από τα τρία διηγήματα που δημοσιεύονται στις Γάτες της Χάισμιθ. Η ιστορία ξεκινά λίγο πριν από την ώρα του τσαγιού, όταν το παιχνίδι του σκραμπλ, που παίζεται μεταξύ φίλων και συγγενών στο σπίτι του Μάικλ και της Γκλάντυς Χέρμπερτ, διακόπτεται από ένα σούρσιμο, ένα ασυνήθιστο θόρυβο προερχόμενο από το πορτάκι του Πόρτλαντ Μπιλ, του γάτου. τελικά δεν είναι ένα ακόμη πόδι χήνας αυτό το ασπρουδερό πράγμα που σέρνει στο πάτωμα ο γάτης, ούτε κανένα γογγύλι ή κανά καρότο με περίεργο σχήμα, που νόμισε προς στιγμήν ο συνταγματάρχης Έντουαρντ Φελπς: «Ο Μάικλ Χέρμπερτ είχε μισοσηκωθεί από την καρέκλα του. “Τι τρέχει”. “Είναι ανθρώπινα δάχτυλα”, είπε η Φύλλις. “Κοίτα!”. Κοίταξαν όλοι, πλησιάζοντας αργά, δύσπιστα, από το τραπεζάκι του μπριτζ. Ο γάτος σήκωσε το κεφάλι του και κοίταξε υπερήφανα τα τέσσερα ανθρώπινα πρόσωπα που έσκυβαν. Η Γκλάντυς συγκράτησε την ανάσα της».

2 Comments:

Blogger Κλινοσοφιστής, Ἰάνης Λὸ Σκόκκο. said...

Φίλτατε Γατόφιλε Νίκο Πλατή,
ὄχι μόνον ἀσπάζομαι τά "γατικά" σου ἀλλά καί χωρίς κάν νά σέ ρωτήσω πρόλαβα καί φιλοξένησα, ἀπό καρδιᾶς, τό κείμενό σου πού θά τό βρεῖς στό νῆμα μου, Phorum.gr / Περί Ἀνέμων καί Ὑδάτων / Φτού! Ἔ, ὄχι, τέτοια κακή μέρα, σήμερα!... Τί ἔφταιξα;.., σελίδα 11.
Γειά χαρά σου,
Κλινοσοφιστής/Ἰάνης Λό Σκόκκο.

13/11/09 2:36 PM  
Blogger Marina said...

Διαβασα το λεξικό και μετά λύπης μου θα διαφωνήσω. Ενώ ό συγγραφέας εχει κάνει τεράστια έρευνα και ανάλυση όρων και λημμάτων, ενώ διάβασα και έμαθα πράγματα που δεν ήξερα, ο τρόπος που τα παρουσιάζει και η γραφή του με άφησε άναυδη. ΦΡΙΚΑΡΗΣΑ όταν διάβασα τις άπειρες περιγραφές του πώς να βασανίσει, εξολοθρεύσει, σκοτώσει κάποιος μία γάτα.Και αυτό με ιστορικές αναδρομές και τρομαχτικές φωτογραφίες π.χ. ανθρώπου που είναι έτοιμος να βυθισει έντρομη γάτα σε βραστό νερό και σκίτσα με βασανισμένα ζωντανά..καθώς και απαξιωτικές περιγραφές ζωοφιλικών οργανώσεων που ασχολούνται με τα αδέσποτα.
Θύμωσα πάρα πολύ με μερικούς ορισμούς "ηλίθια εθελόντρια = θηλυκοί εθελοντές και συνάμα βλακικά άτομα..." αυτή η γλώσσα είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ τόσο για έντυπο υλικό όσο και για προφορικό..Το βιβλίο αυτό στη μορφή που είναι δεν θα έπρεπε να κυκλοφορήσει ΠΟΤΕ. Είναι απαράδεκτο

1/1/10 4:54 PM  

Post a Comment

<< Home