Thursday, October 08, 2009

Ο δεύτερος θάνατος του Έντγκαρ Άλλαν Πόε
Το 1849 ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε, ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς της αμερικανικής, αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας, πέθανε σε ηλικία 40 ετών στην Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. Την ερχόμενη Κυριακή συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη γέννησή του και ο δήμος της Βαλτιμόρης αποφάσισε να τιμήσει με καθυστέρηση το μεγάλο συγγραφέα με μια κηδεία που αρμόζει στο κύρος του.


Πριν από 160 χρόνια ο Ε.Α. Πόε βρέθηκε από έναν περαστικό, σε παραληρηματική κατάσταση, μιλώντας ασυνάρτητα και φορώντας ρούχα που δεν ήταν δικά του, έξω από μια ταβέρνα στη Βαλτιμόρη.
Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της περιοχής, όπου δεν μπόρεσε να επανέλθει και να εξηγήσει τι ακριβώς του συνέβη.
Μια εβδομάδα αργότερα, στις 7 Οκτωβρίου άφησε την τελευταία του πνοή.
Την κηδεία του Πόε ανέλαβε ένας ξάδελφος του, ο Νίλσον Πόε.
Για άγνωστους λόγους ο Νίλσον δεν ανακοίνωσε δημόσια την κηδεία του μεγάλου συγγραφέα και η τελετή χαρακτηρίστηκε από προχειρότητα και βιασύνη, ενώ σε αυτή παρευρέθησαν μόλις δέκα άτομα.
Ωστόσο δεν ήταν η μοναδική αδικία για Πόε, τον σπουδαιότερο συγγραφέα του 19ου αιώνα.
Την ημέρα της κηδείας του, ένας από τους εχθρούς του, ο Ρούφους Γκρίζγουολντ, δημοσίευσε μια νεκρολογία - λιβελλογράφημα που έγραφε μεταξύ άλλων: "O Έντγκαρ Άλλαν Πόε είναι νεκρός. Πέθανε στη Βαλτιμόρη προχθές. Η ανακοίνωση αυτή θα τρομάξει αρκετούς, αλλά λίγοι θα νιώσουν θλίψη για το γεγονός."


Το συγκεκριμένο λιβελλογράφημα έμελε να σπιλώσει τη φήμη του Έντγκαρ Άλλαν Πόε για δεκαετίες.
Οι ατυχείς συμπτώσεις που χαρακτήριζαν τη ζωή του Πόε, συνεχίστηκαν και μετά το θάνατό του.
Η επιτύμβια στήλη που είχε φτιαχτεί για να τοποθετηθεί στο μνήμα του, καταστράφηκε όταν ένα τρένο εκτροχιάστηκε και έπεσε στη μάντρα του τεχνίτη που είχε επιμεληθεί την κατασκευή της.
Όμως όλες αυτές οι αδικίες θα αποκατασταθούν με πρωτοβουλία των αρμοδίων του μουσείου που είναι αφιερωμένο στον Πόε και του δήμου της Βαλτιμόρης.
Την Κυριακή θα τελεσθούν δύο κηδείες του Πόε με τη συμμετοχή τουλάχιστον 700 ατόμων και ηθοποιών που θα υποδυθούν φίλους, καλλιτέχνες και συγγραφείς, που είχε ο Πόε εν ζωή και δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν ποτέ στην κανονική κηδεία.
Τα περισσότερα εισιτήρια για τη συμμετοχή στην τελετή έχουν προπωληθεί και υπάρχουν άνθρωποι που θα επισκεφθούν τη Βαλτιμόρη για το μεγάλο γεγονός, από περιοχές όπως το Βιετνάμ.
Επίσης τεχνίτες έχουν κατασκευάσει και ομοίωμα της σωρού του Πόε για να γίνει πιο ρεαλιστική η τελετή.Το ομοίωμα του Πόε θα εκτεθεί σε 12ωρο λαϊκό προσκύνημα στο σπίτι-μουσείο του συγγραφέα στη δυτική Βαλτιμόρη.
Την Κυριακή το πρωί μια άμαξα θα μεταφέρει τη σορό στο νεκροταφείο της πόλης για την αναπαράσταση της ταφής.


Αναδημοσίευση από την Ελευθεροτυπία


Πολλά σχετικά με το θέμα θα βρείτε στο αξιόλογο βιβλίο Η σκιά του Πόε (Λιβάνης) του Μάθιου Περλ.

2 Comments:

Blogger Πόλυ Χατζημανωλάκη said...

Επειδή ότι θυμάμαι χαίρομαι – μακάβριο σε αυτή την περίπτωση για το θάνατο του Πόε – παραπέμπω στο λινκ του Βαγγέλη Ιντζίδη η Ψήφος των ποιητών
Το αναφέρω αυτό γιατί η ψήφος του Πόε εξαγοράστηκε – πολύ φτηνά - από τις κομματικές κλούβες στη Βαλτιμόρη, και ενδεχομένως σε αυτή την τελευταία παρακινδυνευμένη εξώθηση στην άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος να οφείλεται ο θάνατός του.
Το γεγονός αυτό, συσχετίζοντας το με το θάνατο του Ανδρέα Κάλβου, δυο μέρες πάλι μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, αναφέρω στο βιβλίο μου «Οι μέλισσες του Κάλβου τριγυρίζουν στα λιβάδια του Λιλκολνσάιρ» από τις εκδόσεις Ταξιδευτής που σας συνιστώ να διαβάσετε επίσης.
(Εκτός φυσικά από το αξιόλογο βιβλίο του Μάθιου Μερλ).
Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία.

8/10/09 8:41 PM  
Blogger Mamaloukas said...

Αγαπητή κ. Χατζημανωλάκη
καλώς ήλθατε στο μπλογκ.
Νομίζω ότι ένα βαθύ πέπλο μυστηρίου καλύπτει τις τελευταίες ώρες (και ημέρες)του μέγιστου Πόε. Δε γνωρίζω τις πηγές στις οποίες ανατρέξατε για το βιβλίο σας, αλλά παραδέχομαι ότι αυτή η θεωρία (ότι ο Πόε πούλησε την ψήφο του)είναι η επικρατέστερη μέχρι σήμερα.
σε μένα προκαλεί θλίψη όλη αυτή η "χαζή" λατρεία γύρω από τον ποιητή και πεζογράφο, όπως πχ να πουλιούνται τα τουβλάκια ενός από τα σπίτια που κάποτε έμενε προς 60 δολ. το κομμάτι, ή οι ηλίθιοι μύθοι (κι αν είναι αλήθεια, η ηλίθια συνήθεια)ότι κάποιος με μαύρη κάπα πάει σε κάθε επέτειο του θανάτου του κ αφήνει ένα τριαντάφυλλο τα τελευταία 40-50-60-1000 χρόνια...
Σας ευχαριστώ

9/10/09 4:40 PM  

Post a Comment

<< Home