Wednesday, October 08, 2008

Συλλογή Έντγκαρ Άλλαν Πόε Ελληνική Βιβλιογραφία ΙV Βιβλία για τον Πόε


Η περίφημη βιβλιογραφία του Κατσίμπαλη (ιερόν τέρας λογοτεχνίας- βιβλιογραφίας κτλ). Η δεύτερη έκδοση. Σπάνιον, φίλοι, και δυσεύρετον.

Δύο αφιερώματα περιοδικών για τον Πόε, το πρώτο από τη Νέα Εστία (υπάρχει κι άλλο ένα, δεν το έχω) και το άλλο από το Διαβάζω όπου υπάρχει μια βιβλιογραφία που προχωρά φυσικά πιο πέρα στα χρόνια από τον Κατσίμπαλη, αλλά είναι με πολλές ελλείψεις.

Δύο μελέτες, η πρώτη από τις εκδόσεις Αιγόκερως κι η δεύτερη από τον Ηριδανό (τι εκδόσεις! ευτυχώς συνεχίζουν μετά από ένα ανενεργό διάστημα)





Η ζωή του Πόε από τη συγγραφέα Λιλίκα Νάκου (έκδοση του περιοδικού Νέα Εστία, 1936). Το αντίτυπο που έχω φέρει σφραγίδα "Τιμής Ένεκεν" στο εξώφυλλο και στην σελίδα τίτλου στην οποία υπάρχει και χειρόγραφη αφιέρωση υπογεγραμμένη από τη συγγραφέα.
Όχι ιδιαίτερα σπάνιο.


Μια σπάνια μελέτη του Ζήσιμου Λορεντζάτου, (τυπογραφείον Εστία, 1936), του μεγάλου συγγραφέα και ανθρώπου των γραμμάτων που χάθηκε πριν λίγα χρόνια κι όλοι τον θυμήθηκαν μετά θανάτον...

μαζί με

Το περίφημο δοκίμιο, ψυχαναλυτική μελέτη, της Μαρίας Βοναπάρτη (εκδόσεις Κορυδαλλός 1944 -σκεφτείτε λίγο: εν μέσω πολέμου κάποιοι τύπωναν βιβλία...) με πρόλογο Ανδρέα Εμπειρίκου.



Αγαπημένο μου το πρώτο. Πολύ καλή έκδοση από το Πλέθρον, (όπως και όλη η σειρά) περιλαμβάνει ιστορίες, δοκίμια, (θα βρείτε και τη μελέτη της Βοναπάρτη) εξαιρετική παρουσίαση από τον Αλέξη Ζήρα. Μαστ, επίσης.

Η Λίγεια από τις εκδόσεις στιγμή μαζί με την ομότιτλη ιστορία του Τομάζο Ντι Λαμπεντούζα (Ο Γατόπαρδος), μετάφραση Πόε και μικρό υστερόγραφο από την Τζένη Μαστοράκη, πρόλογος Φραντς Κάφκα.

Στο επόμενο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος: οι ξένες μου εκδόσεις

Labels: ,

4 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Aποκαταστάθηκε η βλάβη αρχηγέ;

8/10/08 4:27 PM  
Blogger mamaloukas said...

Ολα εντάξει Μακ, θενκς.

8/10/08 4:53 PM  
Blogger Кроткая said...

εξαίρετα Μαμαλούξ, εξαίρετα!
όλα οκ?

8/10/08 5:39 PM  
Blogger mamaloukas said...

Krotaki polyagaphmeno!
Όλα καλά βρε! Εσύ; Ακόμα στας Ηνωμένας εουρόπας; Τώρα με την κρίση αποχαιρέτα βρε τα εκατομμύρια σου κ έλα στην ελλαδίτσα!
Άντε βγάζουμε κ βιβλίο θα κάνουμε κ παρουσιάσεις κ θέλουμε ωραίες υπάρξεις στα πάνελ λέμε.
η φίλη σου, ξέρεις... η κατα συρροήν, έπιασε ήδη θέση...

Φιλιά πολλά πολλά

8/10/08 6:20 PM  

Post a Comment

<< Home