Monday, June 14, 2010

Γιώργος Γλυκοφρύδης 10 ώρες δυτικά


Γκρίζο φάντασμα του πιο σκοτεινού παρελθόντος του 20ού αιώνα, o δωσίλογος Σταύρος δρα εγκληματικά στη Θεσσαλονίκη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Πλάνο το πλάνο, σκηνή προς σκηνή, ζωντανεύει μια εποχή αδυσώπητη.
Στην αυγή του 21ου αιώνα, η Αριάδνη, Ελληνοαμερικανίδα τρίτης γενιάς, και ο Μωυσής, Έλληνας Εβραίος της Θεσσαλονίκης, θα βιώσουν την «άλλη ζωή» του μεγάλου έρωτα. Αλλά η σχέση τους θα βρεθεί, ερήμην τους, αντιμέτωπη με το παρελθόν? η Iστορία έχει εγγραφεί στο DNA τους.
Οι απόγονοι των θυμάτων της δράσης του Σταύρου θα ζητήσουν την ομολογία του. 63 χρόνια τον είχαν στο κατόπι. Μην τυχόν και ξεφύγει ο εφιάλτης χωρίς να πληρώσει το λογαριασμό...
Μια αφήγηση για μια από τις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.
Γιώργος Γλυκοφρύδης 10 ώρες δυτικά, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2010 σ.416
Το βιογραφικό του συγγραφέα όπως εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του:
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Ξεκίνησα εργαζόμενος στις κινηματογραφικές ταινίες και στα τηλεοπτικά σήριαλ του πατέρα μου Πάνου Γλυκοφρύδη κι αργότερα εργάστηκα ως β' βοηθός σκηνοθέτη στον Θόδωρο Αγγελόπουλο. Παράλληλα, παρακολούθησα και μαθήματα κινηματογράφου στο (τότε) Δυτικό Βερολίνο. Μετά, σπούδασα φιλοσοφία στο Πανεπιστήμο «La Sapienza» της Ρώμης αλλά είχα ήδη ανακαλύψει την Πληροφορική την οποία ακολούθησα ως επαγγελματική ενασχόληση και όχι μόνο. Έτσι, ξεκίνησα να αρθρογραφώ σε περιοδικά κυρίως Ειδικού Τύπου δημοσιεύοντας και διηγήματα. Η νουβέλα «99.9% αληθινή ιστορία» κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό διηγημάτων Επιστημονικής Φαντασίας της «Anubis» το 1996.

Το πρώτο μου μυθιστόρημα, «Ο Επιβάτης», υποψήφιο για βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου στο περιοδικό «Διαβάζω», εκδόθηκε το 2006. Ακολούθησαν δύο συμμετοχές με διηγήματα στα συλλογικά βιβλία «Α, όπως Αμερική» και «Το βιβλίο του Κακού». Το «10 ώρες δυτικά» είναι το δεύτερο μυθιστόρημα.

1 Comments:

Blogger Кроткая said...

τέλειο, τέλειο, τέλειο, πόσο χαίρομαι!

24/6/10 4:35 PM  

Post a Comment

<< Home