Friday, April 30, 2010

Εργοτάξια συγγραφής (attention writers at work)

Πολύ με απασχολεί το θέμα. Μακάρι να είχα τον ιδανικό χώρο, αυτόν που φαντάζομαι μέσα μου. Πολύ θέλω να κρυφοκοιτάξω πού δημιουργούν οι άλλοι, αυτοί οι μολυσμένοι με την ασθένειας της γραφής... Κυρίως αν έχουν δωμάτιο συγγραφής και πώς το έχουν φτιάξει... Εδώ συγκέντρωσα μερικές φωτο απο το νετ...

1. Είμαι της γνώμης ότι στον ίδιο χώρο δεν πρέπει να υπάρχουν άλλα βιβλία παρά μόνο εργαλεία της δουλειάς... λεξικά, άτλαντες, παλιές εγκυκλοπαίδειες (ό,τι δεν υπάρχει στο δίκτυο) για να μη διασπάται η προσοχή. (Αλλά τότε θα μιλούσαμε για 2 δωμάτια... γραφείο με βιβλία -για να δέχεσαι τους ατζέντηδες ή τους φτωχοεκδότες- και γραφείο ακριβώς εργοτάξιο συγγραφής)


2. Ή αν υπάρχουν τουλάχιστον να είναι στο πλαί ή πίσω απο τον συγγραφέα (όπως εδώ)

3. Πραγματικό δωμάτιο συγγραφέα. Ιδανικό για μένα. Μόνο τα απαραίτητα.


4. Αρκετά κοντά στο ιδανικό (τα βιβλία από πίσω).
5. Όπως έλεγε κι η Πατρίτσια Χάισμιθ, πίσω πρέπει να υπάρχει κι ένας καναπές ή ένα ντιβανάκι. (Για τα naps που είναι απαραίτητα, λέω εγώ).

6. Εδώ φαίνεται ότι κάποιος εργάζεται. Στις περιόδους διορθώσεων ο εκτυπωτής είναι πολύτιμος, πρέπει να είναι σε απόσταση a portata di mano έτσι ώστε να μπορείς να πιάσεις τα φυλλα χωρίς να σηκωθείς, άντε να κυλήσεις την καρέκλα λιγάκι.


7. Να και μερικοί στα scrittoii τους (scrittoio είναι το γραφειάκι, ο όρος ξεκινάει απο τα μικροσκοπικά γραφειάκια που είχαν οι μοναχοί αντιγραφείς χειρογράφων στο μεσαίωνα στα μοναστήρια).
8. Περνάμε στους διάσημους. Απντάικ... (άσχετο... δεν είναι λίγο σαν τον Γιάννη της Φάρμας;). Προσέξτε ότι δεν στηρίζει τη γραφομηχανή στο γραφείο του, αλλά σε μικρότερο τραπεζάκι. Θέμα συγκέντρωσης για μένα. Η γραφομηχανη κι εσύ. Τίποτα άλλο να σου αποσπάσει την προσοχή.


9. Ο μεγάλος Ίταλο Καλβίνο στο σπίτι του στο Παρίσι. Ιδανικό για μένα. Τα βιβλία πίσω. Πάνω στο γραφείο μόνο τα εργαλεία συγγραφής. Ακόμα και το φως του ρχεται πλαγίως. Στον τοίχο ο Σνούπι σε ρόλο συγγραφέα: "Ήταν μια σκοτεινή νύχτα..."


10. Πίντερ


11. Μωμ (too clean...)

12. Να τώρα πώς φαντάζονται τα περιοδικά μόδας τον ή την συγγραφέα. Με μπότες και τη γραφομηχανή πάνω σε λυόμενη κατασκευή που αν πας να πατήσεις κάποιο πλήκτρο θα σωριαστεί κάτω... Κι ο γάτος μπάστακας έτοιμςο να σου χιμήξει Αυτή η φωτο θα ήθελε μάλλον να παραστήσει το θηλυκό Χέμινγουει ή την Κάρεν Μπλίξεν μετά το σαφάρι να κάθεται να γραφει την ανταπόκρισή του για την εφημερίδα... Κάτι τέτοια χαζεύουν τον κόσμο...



13. Το δικό μου το χειμωνιάτικο. (Φαίνεται μόνο το γραφείο)



14. Το δικό μου το καλοκαιρινό. Εδώ γράφω πραγματικά. Τίποτα να μου αποσπά την προσοχή. Ζέστη φριχτή (το δωμάτιο είναι 50 τετραγωνικά με απώλειες θέλει κλιματιστικό καφετέριας...) το άσπρο σεντόνι στον τοίχο είναι για να γίνομαι φάντασμα τα βράδια. Καρέκλα κίλερ για τη μέση... το στερεο το βρήκα στο δρόμο...


5 Comments:

Blogger scalidi said...

Xa xa xa xa xa! Με τα σχόλια μας πέθανες... Μου αρέσει το καλοκαιρινό, γιατί είναι πολύ αυτοσχέδιο.
Μη δεις πως γράφω εγώ αυτή τη στιγμή, σε ένα λαπτοπάκι μια στάλα, δίπλα το γιασεμί κι απέναντι το ηλιοβασίλεμα, στη βεράντα στο χωριό.

30/4/10 7:17 PM  
Anonymous Anonymous said...

Δημήτρη, νομίζω πως κινδυνεύεις σοβαρά απ΄την καλοκαιρινή σου καρέκλα. Τα άσπρα πετσετάκια πάνω στο τραπεζομάντηλο είναι για τον ιδρώτα;

Πλάκα κάνω, πρωτότυπο το άρθρο για τα γραφεία. Δεν ξέρω αν υπάρχει ιδανικός χώρος. Το μόνο που θεωρώ απαραίτητο είναι η ησυχία και η απομόνωση. Προσπαθώ να δημιουργήσω τις συνθήκες και για τα δυό.

Καλή Πρωτομαγιά
AnaBax

30/4/10 11:57 PM  
Blogger Λεία Βιτάλη συγγραφέας said...

Δεν θέλω να είναι αδιάκριτη αλλά η όμορφη κυρία που είναι στο λαπτοπ του χειμερινού σου ποια είναι;

1/5/10 1:45 AM  
Blogger Angelis said...

με έβαλες σε σκέψεις από τη μία & από την άλλη, μου έδωσες κι ένα αδιάσειστο άλλοθι.

τελικά υποσκάπτει το ταλέντο μου, η έλλειψη σωστού "εργοταξίου". κρίμα που έβγαλα και το πολυτεχνείο:(

1/5/10 4:28 AM  
Blogger Mamaloukas said...

Ησυχία κι απομόνωση για μένα είναι 2 πράγματα τελείως μα τελείως ξένα ως προς τη συγγραφή. οι συνθήκες το έφεραν έτσι, έκανα χρόνια για να το συνηθίσω και τώρα, όσο κι αν είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αδυνατώ να γράψω όταν υπάρχουν (η ησυχία κι η απομόνωση!)

Η ομορφή κυρία μπήκε απλώς για να μην μπει η σελίδα του φεις ή έγγραφο του word. τι, μόνο τα περιοδικά θα δημιουργούν ατμόσφαιρα στις φωτο;

1/5/10 10:54 AM  

Post a Comment

<< Home