Wednesday, June 03, 2009

Αναδημοσίευσις



ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εβδομαδιαία Πολ. Εφημερίς
Διευθυντής Π. ΜΠΑΡΙΑΜΗΣ
Έτος Γ΄ Αριθμ. Φύλλου 227
Γραφεία εφημ. επί της οδού Αγίου Ιωάννου
Κέρκυρα τη 26 Ιουλίου 1930

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑΣ

Εις το πέραμα του Φρουρίου Λευκάδος προ τινων ημερών προσφυγόπαις παίζων, έπεσεν εις την θάλασσαν και εκινδύνευσε να πνιγή. Εις τας φωνάς του έσπευσαν πολλοί, αλλά ουδείς αποπειράθη να σώση το ατυχές παιδίον.
Η Δνις Φωφώ Καλκάνη πτυχιούχος της φαρμακευτικής σπουδάσασα εν Λωζάνη, θυγατήρ του κ. Φιλ. Καλκάνη, επί πολλά έτη Δημάρχου εν Λευκάδι και ανεψιά του Διακεκριμένου Ιατρού κ. Αριστ. Αλβανίτη, διερχομένη εκείθεν και αντιληφθείσα τον κίνδυνον, ον διέτρεχε το παιδίον ερρίφθη όπως ήτο ενδεδυμένη εις την θάλασσαν και με προφανή κίνδυνον της ζωής της το έσωσεν.
Το παράδειγμα της τοιαύτης αυτοθυσίας τιμά υπερβαλλόντως την Δ/δα Καλκάνη και την οικογένειά της. Κολακεύει δε τον μνηστήρα αυτής αγαπητόν κ. Βασιλ. Φραγκούλην αρχιναυπηγόν του πολεμικού Ναυτικού.
Η «Δημοκρατία» ιδιαιτέρως συγχαίρει την Δ/δα Καλκάνη δια τα ευγενή αισθήματά της και δια την όντως ανωτέραν παντός επαίνου πράξιν της.

Γι’ αυτήν την ηρωική της πράξη η Φωφώ Καλκάνη τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.
Χάθηκε δώδεκα χρόνια αργότερα, το χειμώνα του 1942, αλλά πριν, πρόλαβε να παντρευτεί τον αρραβωνιαστικό της και να κάνει δύο κόρες. Τη μητέρα μου και τη θεία μου.

Labels: ,