Thursday, March 17, 2011

Τα Παιδιά του Χρόνου - Κρις Πινόκιο & Νοεμί Αστράκη

Τίτλος σειράς: Τα Παιδιά του Χρόνου
Ήρωες: Κρις Πινόκιο & Νοεμί Αστράκη
Τίτλος 1ου βιβλίου: Ένα ασυνήθιστο σχολείο
Συγγραφέας: Τζίμι Ρέιν (ο οποίος στην Ελλάδα διάλεξε να εκπροσωπηθεί από το συγγραφέα Δημήτρη Μαμαλούκα).
Κυκλοφορεί από αύριο Παρασκευή 18 Μαρτίου από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Αγόρι ή κορίτσι, εσύ που κρατάς αυτό το βιβλίο
μάθε ότι πίσω απ’ το σχολείο σου υπάρχει ένα άλλο κτίριο,
πίσω απ’ την τάξη σου υπάρχει ένας άλλος χώρος,
πίσω απ’ τον καθηγητή σου υπάρχει ένα άλλο πρόσωπο,
πίσω απ’ τους γονείς σου υπάρχει μια άλλη πραγματικότητα.
Πίσω από το χρόνο υπάρχει ένας πέρα χρόνος.
Δε με νοιάζει αν είσαι κορίτσι ή αγόρι,
μαύρος ή λευκός, χοντρός ή αδύνατος,
όμορφος ή άσχημος, ψηλός ή κοντός.
Δε με νοιάζει αν είσαι κακός μαθητής,
αν καμιά φορά δεν καταλαβαίνεις αυτά που λένε οι μεγάλοι,
αν έχεις σιδεράκια στα δόντια, αν φοράς γυαλιά,
αν κάθεσαι σε ειδική καρέκλα
γιατί όλα είναι στο μυαλό σου, μικρέ μου φίλε, μικρή μου φίλη.
Εκεί είναι κρυμμένοι χίλιοι καταρράκτες,
ασύγκριτα πιο μεγάλοι από εκείνους του Νιαγάρα,
κι αυτό το βιβλίο είναι μόνο μια σταγόνα από εκείνους.
Γεύσου την.
Γίνε ένα Παιδί του Χρόνου και ταξίδεψε μαζί μου.
Δικός σου, Τζίμι Ρέιν
O Tzίμι Ρέιν, που στην Ελλάδα διάλεξε να εκπροσωπηθεί από το συγγραφέα Δημήτρη Μαμαλούκα, γεννήθηκε στην Αθήνα από Αμερικανό πατέρα και Ελληνοϊταλίδα μητέρα. Περιπλανήθηκε σε όλες τις χώρες του κόσμου, μα τίποτα δεν αγάπησε περισσότερο από τα παιδιά. Κανένας δεν ξέρει κάτι άλλο γι’ αυτόν το μυστηριώδη συγγραφέα, που τα τελευταία χρόνια έχει εξαφανιστεί και στέλνει τα χειρόγραφά του στον εκδότη με κάποιους περίεργους άντρες που επιβαίνουν σε παλιά και παράξενα αυτοκίνητα.
Τον Τζίμι Ρέιν μπορείτε να τον βρείτε
εδώ.
Περσσότερα για το βιβλίο στη σελίδα των εκδόσεων Ψυχογιός εδώ.
Αυτό είναι με λίγα λόγια το πρώτο μου βιβλίο για παιδιά και για όσοι αισθάνονται στην καρδιά τους ακόμα παιδιά. Είναι η υλοποίηση ενός ονείρου κι ενός σχεδίου που ξεκίνησε το 2007 (ίσως και δυο χρόνια νωρίτερα) και τώρα (μετά από διάφορες περιπέτειες βρήκε στέγη στον εκδοτικό οίκο Ψυχογιός). Έχω σκοπό, θα ήθελα, και θα προσπαθήσω, να γράψω 5 ή 7 βιβλία με τα οποία θα ολοκληρωθεί η σειρά.
Το σίγουρο είναι ότι το βιβλίο 2 θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2011 και θα 'χει τον τίτλο: Μια περίεργη χρονομηχανή, πάντα από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλο το εκδοτικό καστ των εκδόσεων Ψυχογιός για τη βοήθεια και την υποστήριξη που μου προσέφεραν και συνεχίζουν να μου προσφέρουν. Ειδικότερα θέλω να ευχαριστήσω (κατά σειρά "εμπλοκής") τους κύριους και κυρίες: Λένα Μαντά, Θάνο Ψυχογιό, Πένι Ψυχογιού, Κλειώ Ζαχαριάδη, Αγγέλα Σωτηρίου, Χρυσούλα Μπουκουβάλα (για το υπέροχο εξώφυλλο), Χρυσούλα Τσιρούκη, Ελένη Σταυροπούλου, Πόπη Γαλάτουλα, Ελένη Βαζούρα και Κωνσταντίνο Μακρή. (Κι ας με συγχωρέσουν αν άφησα απέξω κάποιους)
.

Tuesday, March 15, 2011

Θανάσης Χειμωνάς Δεν την αγαπάω πια


Θανάσης Χειμωνάς Δεν την αγαπάω πια, μυθιστόρημα, εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2011, σ.120

Φτάνουν οχτώ χρόνια για να καταλάβεις αν ένα πρόσωπο υπήρξε; Μπορείς, ακόμη κι αν το δεις μπροστά σου, να συνειδητοποιήσεις ότι όντως υπάρχει; Νικόλ, το όνομά της. Γύρω της ένα σύμπαν κατασκευασμένο από προσδοκίες, πάθη και διαρκή αναζήτηση – τρία πρόσωπα που κινούνται γύρω γύρω, λες και δεν υπάρχει τίποτε άλλο στον κόσμο. Μια σύγχρονη Μήδεια που κατατρώει το περιβάλλον της, δίχως ν’ αφήνει κανένα ίχνος. Ένα μυθιστόρημα για το ανελέητο πάθος του ψέματος, σε μια Αθήνα που μένει ακόμα να ανακαλυφθεί, σε τόπους που πιθανόν δεν υπάρχουν. Όπως, πιθανότατα, στην πραγματικότητα, τίποτε απ’ όλα αυτά δεν υπήρξε. Όλα όμως παραμένουν αληθινά. Τόσο αληθινά όσο οι παθιασμένες λέξεις και οι ερωτικές εικόνες. Και, φυσικά, η παράξενη και πρωτόγνωρη θάλασσα που πάντοτε ξέρει ν’ αγκαλιάζει – ακόμη κι όταν παλεύει να σε πνίξει.

Wednesday, March 02, 2011

Έντγκαρ Άλλαν Πόε "Μια Σύντομη ζωή"

Peter Ackroyd Πόε, μια σύντομη ζωή, βιογραφία, μτφ. Μαρία Φακίνου, εκδόσεις Πατάκης, Αθήνα 2011

Δελτίο τύπου
Στη σύντομη αυτή βιογραφία, ο βραβευμένος βιογράφος και λογοτέχνης Peter Ackroyd εξιστορεί την επίσης σύντομη, συχνά βασανισμένη και δραματική ζωή ενός από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς του 19ου αιώνα, του Έντγκαρ Άλλαν Πόε (1809-1849). To λογοτεχνικό έργο του Πόε διακρίνεται για την πολυμέρειά του και είχε σημαντική επίδραση στην παγκόσμια λογοτεχνία, αποτελώντας θεμέλιο λίθο για την εξέλιξη σύγχρονων λογοτεχνικών ειδών, όπως η αστυνομική λογοτεχνία ή οι ιστορίες τρόμου και φαντασίας. Το ύφος, οι εικόνες και τα θέματά του επηρέασαν σε τεράστιο βαθμό τα κινήματα του ρομαντισμού, του συμβολισμού και του υπερρεαλισμού, και εξακολουθούν να αποτελούν πηγή έμπνευσης για λογοτέχνες σήμερα. Ο Ackroyd ξεκινά από το μυστηριώδη θάνατο του Πόε και ακολούθως εξιστορεί τις δυσκολίες της παιδικής του ζωής, τις απόπειρές του για ακαδημαϊκή και στρατιωτική καριέρα, καθώς και τις περίπλοκες σχέσεις του με το άλλο φύλο, συμπεριλαμβανομένου του γάμου του με τη δεκατριάχρονη εξαδέλφη του. Περιγράφει τη διαρκή μάχη του με τον αλκοολισμό και τον τζόγο, τις δοκιμασίες αλλά και της επιτυχίες της ζωής του ως επαγγελματία συγγραφέα. Η διεισδυτική ματιά του Ackroyd ρίχνει νέο φως σε μερικά από τα αριστουργήματα του Πόε και στην αινιγματική προσωπικότητα που τα δημιούργησε.
Τα δικά μου
Σχετικά άνισο το βιβλίο του Ackroyd που δείχνει να έχει μελετήσει αρκετά τις πηγές γύρω απ' τη ζωή και του έργου του μεγάλου Πόε. Μου έδωσε την εντύπωση πως ο συγγραφέας έκανε οικονομία σελίδων γύρω απ' τον Πόε, αλλά ταυτόχρονα μας έδωσε ένα δύο (πολύ αδύναμα) κεφάλαια που σπαταλούνται ολόκληρες σελίδες γύρω από κάποις γραφικές κυρίες που σκότιζαν τον Πόε με τις λογοτεχνικές και όχι μόνον φιλοδοξίες τους κι εκείνος κοίταγε να τις εκμεταλλευτεί με όποιον τρόπο μπορούσε (κυρίως αποσπώντας τους οικονομική βοήθεια).
Κατά τα άλλα όμως διαφαίνεται (ίσως υπερβολικά) ο κυριολεκτικά άφιλος και φρικτός χαρακτήρας του ιδιοφυούς αυτού συγγραφέα - ποιητή και οραματιστή που η μοίρα κι ο Θεός της Λογοτεχνίας του επιφύλαξε την Αθανασία και την αιώνια φήμη διαψεύδοντας το ανθρώπινο ρητό "εδώ όλα πληρώνονται".
Ίσως εκεί που τα πλήρωσε ο Πόε ήταν τη στιγμή του θανάτου του, ή τις μέρες που υπέφερε από το αλκοόλ ή από τις όποιες άλλες καταχρήσεις υπέβαλλε τον εαυτό του.
Για το θάνατο του Πόε υπενθυμίζω και το εξαιρετικό βιβλίο (μυθιστόρημα) του Μάθιου Περλ Η σκιά του Πόε (εκδόσεις Λιβάνη) το οποίο συστήνω μόνο για βέρους φαν του Πόε.
Θα περίμενα περισσότερες λεπτομέρειες για τις πολλές υπέροχες ιστορίες του μεγάλου δασκάλου, οι περισσότερες από τις οποίες πρωτοδημοσιευτηκαν σε περιοδικά μερικά από τα οποία μπορεί να αγοράσει κανείς σε διαδικτυακά καταστήματα σε τιμές που (μερικά χρόνια πριν) κυμαίνονταν γύρω στα 1700 USD, (ενώ οι πρώτες και οι δευτερες εκδόσεις των βιβλίων του αγγίζουν τα 50.000USD).
Φυσικά λεπτομέρειες κι άγνωστες πτυχές της λογοτεχνικής παραγωγής όπως και των καθημερινών στιγμών του Πόε υπάρχουν αρκετές στο βιβλίο και μας βοηθούν να πάρουμε μια ιδέα του καταστρεπτικού και αυτο - καταστρεπτικού χαρακτήρα του ποιητή και δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πόσο εντύπωση θα προκαλούσαν στην τότε συντηρητική (καλή) κοινωνία των διανοούμενων και γραμματιζούμενων της Αμερικής...
Με λίγα λόγια: ευτυχής όποιος δε γνώρισε τον Πόε προσωπικά, αλλά μαγέυτηκε μια για πάντα απ' τις ιστορίες του... όπως όλοι εμείς.
Άλλο ένα βιβλίο για την τεράστια βιβλιογραφία του μεγάλου Πόε.