Tuesday, September 29, 2009

Αντρέα Καμιλέρι ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ

Αντρέα Καμιλέρι «ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ»

Μετάφραση: Φωτεινή Ζερβού.
Εκδόσεις «Πατάκη»σελ. 304, €10.70.

Κλασικός Καμιλέρι, κλασικός Μονταλμπάνο. (Δεν ξέρω αν το παθαίνετε εσείς, εγώ πάντως φαντάζομαι τον αστυνόμο Μονταλμπάνο σαν τον Καμιλέρι, ενώ είναι πιο μικρός ο έρμος). πάντα λοιπόν προβλήματα με τη Λίβια (αυτή την φαντάζομαι αισθησιακή και ζηλιάρα, ιταλίδα δηλαδή 100%) κι έπειτα; Έπειτα τα γεύματα με βάση το ψάρι και στο τέλος... η δουλειά του Μονταλμπάνο. Τα εγκλήματα, κυρίως. Κι αυτά όμως χάνονται ανάμεσα στις σκαμπρόζικες συζητήσεις (άψογες ομολογουμένως) των υφισταμένων του. Νομίζεις συχνά ότι όλα αυτά δεν αναφέρονται σε φόνους, σε θάνατο, αλλά σε χωριάτικες, χονδροειδείς πλάκες.
Και κάπου εκεί, στο χωριό του Μονταλμπάνο, ανάμεσα στους νεκρούς και στους εσωτερικούς καυγάδες των αστυνομικών περνούν και ξώφαλτσα τα προβλήματα της Ιταλίας και γενικά της Ευρώπης... Εγκληματικότητα, φτώχεια, πορνεία, παράνομη μετανάστευση, σύγχρονοι σκλάβοι... κτλ.

Γοητεία ναι, αναμφίβολα, αλλά από κει και πέρα; (Θυμίζω ότι ανάλογα, ξεκαρδιστικά βιβλία έχει γράψει πολλά κι ο Εσμπραγιά... Πέραν της Ιμογένης, ο εν λόγω έχει περιλάβει και τους Ιταλούς σε πολλά βιβλία του... "Ένας αμερικανός στη Βερόνα" -άπαιχτο-).

Saturday, September 26, 2009

Η έκθεση της Φρανκφούρτης (Μέρος Ι) Τα ιταλικά

Ένα ποστ για την έκθεση της αυτοκινήτων της Φρανκφούρτης. Παραθέτω όποια αυτοκίνητα θα μου τραβούσαν το βλέμμα και την προσοχή αν ήμουν εκεί. Στο πρώτο μέρος οι ιταλικές δημιουργίες.

Η καινούργια 458 Italia. Γιατί η μούρη της μου φέρνει υπερβολικά σε Gallardo;
(είναι η ιδέα μου ή το σκίσιμο στο εσωτερικό των φώτων δείχνει λες κι έχει τρακάρει;)
την παρουσίασε ο Λούκα Ντι Μοντεζέμολο. Ακούστε εδώ τα αγγλικά του για να πάρετε μια ιδέα πώς μιλάνε αγγλικά οι Ιταλοί.

Οπίσθια. Θέλει να φέρει στην Έντζο, κι έτσι ξενίζουν τα μονά φώτα...

Σπορ εσωτερικό...

Σε κόκκινο

Φανερή καρδιά...

κι εδώ πολυτελές εσωτερικό, δέρμα. τιμόνι με ένα σωρό λειτουργιές πάνω και όργανα θαρρείς και θέλουν να αφιερωθούν μόνο στον οδηγό.



Θα μου επιτρέψετε να συμπεριλάβω την Μπουγκάτι στα ιταλικά...
Η Veyron σε ανοιχτή έκδοση.

Ίσως ό,τι καλύτερο μπορείτε να αγοράσετε σήμερα. υπολογίστε 1,5 (ενάμιση). (όποιος δεν ξάρει τι ενάμιση, δε χρειάζεται και να μάθει)

Λαμποργκίνι... το αντίπαλον δέος της Φεράρι




Ε, βγήκε κι η Μαζεράτι σε ανοιχτή έκδοση...

Friday, September 25, 2009

Η έκθεση της Φρανκφούρτης (Μέρος ΙΙ) Η υπόλοιπη Ευρώπη

Τι είχε να επιδείξει η υπόλοιπη Ευρώπη;

Ρολς. Πάντα αγαπημένη, πάντα υπέροχη, πάντα νούμερο 1.


Μπέντλει....


Μερσεντές SLS (αν διακρίνω καλά) σε μια προσπάθεια αναβίωσης της υπέροχης 300 SL Ali di Gabbiano του 1954...




Η καινούργια τούρμπο...




Καινούργιοι, πιο ισχυροί κινητήρες για το R8





Ανοιχτή έκδοση...






Και περνάμε σε ό,τι ενόχλησε το μάτι μας. Μερσεντές v12 βελτιωμένη από τον οίκο Brabus. (Αφαιρέστε αμέσως το άχρηστο ηλίθιο φτερό)


BMW από βελτιωτή που ήρθε να καλύψει την τεράστια ζήτηση από πελάτες που σκοπεύουν να κυνηγήσουν ρινόκερους στην Τανζανία και επιζητούν διακαώς, ένα γρήγορο όχημα με καμουφλαζ ζέβρας. (Ως γνωστόν -βιβλιογραφία: Αρκάς Ξυπνάς μέσα μου το ζώο- οι αρσενικοί ρινόκεροι έλκονται υπέρμετρα και αλόγιστα απο τις θηλυκές ζέβρες)



Βελτιωτής χασάπης που τερατούργησε μια Μπέντλει για πελάτισσες όπως η Ρομ Κάραβελ.

Thursday, September 24, 2009

Γιάννης Αδαμάκης - Εγκαίνια

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη εγκαινιάζει την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου τη νέα έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Αδαμάκη με τίτλο "Terre des hommes".

Το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Antoine de Saint-Exupéry, "Terre des hommes", είναι η αφορμή για την τελευταία δουλειά του καλλιτέχνη.Δεν είναι μια εικονογράφηση που προέκυψε από την ανάγνωση της «γης των ανθρώπων». Πρόκειται για ένα διάλογο, μια συναλλαγή, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση των προσωπικών ειδώλων του ζωγράφου. Πρόκειται για το δικό του ταξίδι στον κόσμο.Η σχέση του αεροπλάνου με τον πιλότο, η τεχνική αλλά και η αισθητική του εξέλιξη, η αφ’ υψηλού ματιά των πραγμάτων, οι μνήμες, οι ιστορίες των ανθρώπων αλλά και της γης, αποτελούν τις συνισταμένες αυτού του ταξιδιού.


Διάρκεια έκθεσης: 24 Σεπτεμβρίου έως 24 Οκτωβρίου 2009
Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ. 11.00-15.00 και 17.00-21.00
Σάβ. 11.00-14.00, Κυρ. & Δευτ. κλειστά
Εγκαίνια Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009, 8 μ.μ. (ΑΠΟΨΕ!)
Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20
(έργο παλαιότερης περιόδου, γκαλερί Lezarts)
Ο Γιάννης Αδαμάκης, φίλος μου αδερφικός, έχει εγκαίνια απόψε. Κρίμα που δε βρήκα περισσότερους πίνακες στο δίκτυο για να ανεβάσω.


Το πλοίο (συλλογή Νικ. Θεοχαράκη)


(τη φωτο την πήρα από το μπλογκ της ευγενέστατης Εύας Στάμου)


Ζωγραφική στο βιβλίο του Μιχάλη Γκανά "Μητριά πατρίδα" (εκδόσεις Μελάνι)



Εξώφυλλο στο CD του Νίκου Πορτοκάλογλου "Δίψα"


Από παλαιότερη ζωγραφική περιόδο (συλλογή Παναγιώτη Καγκελάρη)



Το ζευγάρι (1999), Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα: Ο Γιάννης Αδαμάκης γεννήθηκε το 1959 στον Πειραιά. Από το 1987 παρουσιάζει τη δουλειά του με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αυτή είναι η τρίτη ατομική του έκθεση στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη. Έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις Η.Π.Α., στις Δημοτικές Πινακοθήκες των Δήμων Αθηναίων και Καλαμάτας, στο Μουσείο Βορρέ, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη συλλογή Δημητρίου Μαμαλούκα, στην Συλλογή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας, κ.ά.

Tuesday, September 22, 2009

Η εφεύρεση του Ουγκο Καμπρε


Ανακάλυψα αυτό το βιβλίο τυχαία πριν φύγω για διακοπές. Από τη στιγμή που το ακούμπησα, το ερωτεύτηκα. Δε μου είχε τύχει να μαγνητιστώ τόσο από βιβλίο. Ήταν αδύνατον να το αφήσω από τα χέρια μου. Όσο και να κόστιζε θα τα έδινα και θα το αποκτούσα. Το πήγα σπίτι με προσοχή μήπως μου φθαρεί κατ’ οιονδήποτε τρόπο.
Κλείστηκα στο δωμάτιό μου κι άρχισα να γεύομαι τη μαγεία του.
Σιγά σιγά να μην τελειώσει ποτέ. Ήταν στιγμές που ένιωσα ότι η τυπογραφία, το βιβλίο, ξαναεφευρέθηκε.
Όποιος το διαβάσει θα με καταλάβει.
Μπορώ να πω επίσης ότι είναι ένα μείγμα εικονογραφημένης λογοτεχνίας, ζωγραφικής και σινεμά. Και το μείγμα είναι ένα αριστούργημα. Δίχως υπερβολή. Για όλες τις ηλικίες. Αυστηρά προσωπικό. Δε δανείζεται. Αν θέλετε να σας αγαπήσουν χαρίστε το. Προσοχή: σ’ αυτούς που αγαπάτε. Και σ’ αυτούς που ξέρετε ότι αξίζουν.

Friday, September 18, 2009

Stephen King Ο Μαύρος Πύργος

Τι βιβλιαράρα ήταν αυτή!
ε ξ αι ρ ε τ ι κ ή η έκδοση της Μπελ, απόδειξη πως ο οίκος φυσάει και κακώς έχει συνδυαστεί με ευτελή βιβλία... (φτηνό χαρτί ΔΕΝ προυποθέτει και φτηνή μετάφραση ή επιμέλεια ούτε φυσικά φτηνό γράψιμο...)
Μεταφορά σε κόμικς (state of art) του πρώτου τόμου της 7λογίας του Κινγκ.
φτωχά τα λόγια να περιγράψω τις εικόνες...
Όσο για την τιμή, -18 ευρώ περίπου με την έκπτωση 10% που κάνουν σχεδόν όλα τα βιβλιοπωλεία- τη θεωρώ περισσότερο από άριστη αναλόγως την ποιότητα του χαρτιού, της εκτύπωσης γενικά και το (βιομηχανικό βέβαια, αλλά καλάισθητο) δέσιμο...
Must φίλοι, must για όλους τους κινγκικούς (προσοχή όχι κινκικούς γιατι παραπέμπει στο kinky) της μικρής χώρας μας.
Το αγόρασα στη Θεσσαλονίκη και το απόλαυσα σιγά σιγά να μην τελειώσει παρόλο που ήξερα την ιστορία.
Ως γνωστόν σχόλια ανοιχτά για κινγκικοσυζήτηση
(σας χρωστάω και το λίβελο που έγραψα για την Ιστορία της Λίσι, λόγω της λυσάρας για τη θελωγινωσυγγραφεαςκιεγω Τάμπιθα ή Ταμπίθα ή Ταμπιθά) τον οποίο είχα ανεβάσει και μετά σε μια κρίση συμπάθειας προς τον έρμο τον Κινγκ, κατέβασα.
να το και το λινκ για τη Λίσι...
τσαο

Labels:

Sunday, September 13, 2009

Επιστροφή και για μας


Όσες φορές κι αν τον αντικρίσεις, πάντα σε καθηλώνει....
Έτσι ξεγέλασε και τον Πάολο...

Μετά από ένα επεισοδιακό, γεμάτο καλοκαίρι, επιστροφή στην πρωτεύουσα.
(τέλειωσα κι ένα βιβλίο)

Labels: